Skip to main content

Brief over kansengelijkheid

By 12 maart 2023Nieuws

Op 10 maart 2023 heeft de minister een brief over kansengelijkheid naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij vindt dat onderwijs voor alle kinderen van goede kwaliteit moet zijn en dat het inkomen of de opleidingsachtergrond van ouders geen verschil mag maken. Gelijke toegang tot onderwijs is daarom een van de vijf terreinen waarop maatregelen worden voorgesteld. Daarbij gaat het om het verbeteren van toelatingsbeleid, het bestrijden van segregatie en gelijke toegang tot extra activiteiten.

Gelijke kansen bij aanmelding zijn belangrijk. In sommige gemeenten wordt gebruik gemaakt van een centraal aanmeldsysteem en de minister laat daar een onderzoek naar doen om te leren over de effecten en de voorwaarden.

Om ongewenste (effecten van) onderwijssegregatie tegen te gaan wil de minister samenwerken met gemeenten, scholen en maatschappelijke partijen. De wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen kan ook gevolgen hebben voor segregatie. In augustus 2023 gaan de eerste nieuwe scholen open en dan kan er een onderzoek naar de effecten op leerling-stromen starten.

De Kamer heeft gevraagd een limiet te stellen aan de hoogte van de ouderbijdrage, omdat een hoge bijdrage ouders onterecht het gevoel kan geven dat een school niet voor hen bedoeld is. De minister komt voor de zomer met een voorstel hierover. De minister wil ook commerciële bijlesbureaus op scholen terugdringen door met richtlijnen te komen.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.