Quebec heeft een onderwijssysteem met drie soorten scholen: gesubsidieerde privéscholen, selectieve openbare scholen en reguliere openbare scholen. Die soorten scholen concurreren om de meest winstgevende studenten in termen van inkomen en academische resultaten. Deze marktgerichte aanpak produceert een hoog niveau van schoolsegregatie. Politici hebben die kwestie de laatste vijftig jaar vooral genegeerd. Maar in 2017 richten bezorgde ouders de vereniging ‘Samen naar school’ op met als doel dat kinderen samen gaan leren ongeacht hun sociaaleconomische achtergrond. Niet zozeer door individueel gedrag te veranderen wil men de segregatie doorbreken, maar door een collectieve politieke oplossing die het systeem verandert.
In 2022 kwam de vereniging met een plan voor een Common School Network, een gemeenschappelijk netwerk van scholen voor het algemeen belang. Daarin worden de drie belangrijkste stukjes van de segregatiepuzzel aangepakt: aanmeldbeleid, gesubsidieerde privéscholen en de selectieve openbare scholen met speciale programma’s. Bij het aanmeldbeleid wordt het bepalen van het voedingsgebied van scholen verbonden aan een sociaaleconomische index van bewoners. (Met behulp van kwantitatieve onderzoekers is daar een tool voor ontwikkeld.)
Het voorgestelde netwerk bestaat uit alle openbare scholen en gecontracteerde privéscholen, die geen van alle leerlingen selecteren. Privéscholen die zich niet aansluiten krijgen niet langer de 75% subsidie en belastingvoordelen. Met dit systeem kunnen ouders die een school kiezen zowel goede ouders zijn als goede burgers.
Stéphane Vigneault gaat in bijgaand artikel uitgebreid in op het voorbeeld van Quebec.