Naar aanleiding van een motie in de gemeenteraad heeft de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek Groningen (OIS) de segregatie in het Groningse onderwijs in kaart gebracht. Daarbij is gekeken naar hoe gelijkmatig de verdeling van leerlingen is over de scholen. De score is berekend op basis van het opleidingsniveau van de ouders, het inkomen en migratieachtergrond. Zowel voor het basis- als het voortgezet onderwijs.
De segregatie naar opleidingsniveau stijgt In het basisonderwijs en is in het voortgezet onderwijs stabiel. De segregatie naar inkomen is bij beide vormen van onderwijs hoog en stabiel. De segregatie naar migratieachtergrond daalt in beide onderwijsvormen.
De onderzoeksresultaten zijn besproken met de schoolbesturen. Daar was onvoldoende steun voor een centrale aanmeldprocedure en is gekozen voor een centrale informatievoorziening aan ouders (via een website en brieven). Wel zijn er afspraken gemaakt over het toelaten van leerlingen op scholen met meer aanmeldingen dan plaatsen.
Bij de bespreking van het onderzoek met leden uit de gemeenteraad werd regelmatig de link gelegd met het Maatschappelijk Akkoord Sociale Inclusie dat gemeente Groningen heeft gesloten met partners in het veld en dat over kansengelijkheid en ook segregatie gaat. Daarnaast werd onderwijshuisvesting een paar keer genoemd als middel om segregatie te verminderen.
Het rapport vind je hier https://publicaties.oisgroningen.nl/segregatiemonitor-basis-en-voortgezet-onderwijsgemeente-groningen-2024