Skip to main content

Het registreren van belangstelling voor een basisschool

By 5 september 2022september 7th, 2022Artikel, Nieuws

Vanuit Amersfoort werd ons de volgende vraag gesteld:

Als ouders vóór de  derde verjaardag van hun kind hebben aangegeven dat ze belangstelling hebben voor een school, mag de school dan een bericht sturen rond de derde verjaardag om deze ouders eraan te herinneren zich in te schrijven?  Of is dat niet de bedoeling en valt dat ook onder een vooraanmelding?

Antwoord:

  • De leeftijd van 3 jaar voor inschrijven is onder meer bedoeld om een gelijk speelveld te scheppen, dat wil zeggen dat alle ouders even veel kans krijgen hun kind op de school van hun voorkeur geplaatst te krijgen. (Daarnaast ook om scholen de tijd te geven voor beter zicht op de ondersteuningsbehoefte van het kind.)
  • Lijsten van ouders die belangstelling hebben zijn toegestaan, mits die niet automatisch tot plaatsing en toelating leiden. Met andere woorden het staan op een interesse lijst mag verder op geen enkele wijze tot voorrang leiden, de school mag geen plekje vrijhouden.
  • Als ouders hebben ingestemd met vermelding op de lijst van belangstellenden, dan is er geen bezwaar tegen een berichtje sturen door de school tegen de tijd dat het kind kan worden toegelaten, zolang het gelijke speelveld maar in stand wordt gehouden. Ouders dienen na het berichtje van school de actie van aanmelden te doen.
  • Als een school steeds kijkt naar alle kinderen die op een bepaald moment drie jaar worden (bijvoorbeeld per maand of kwartaal), dan moeten dus alle kinderen even veel kans op plaatsing krijgen, ongeacht of de ouders een jaar of een maand van tevoren hebben aangegeven voor de school te willen kiezen. Als er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, dan kan er bijvoorbeeld worden geloot zodat het gelijke speelveld in stand blijft.  

Zie voor meer informatie over aanmeldbeleid de brochure op deze website https://www.gemengdescholen.nl/artikel/aanmeldbeleid/

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.