Skip to main content

De rol van schoolkeuze bij segregatie in het middelbaar onderwijs

By 27 januari 2025Artikel, Nieuws

Nederlandse middelbare scholen zijn gesegregeerd naar sociaaleconomische achtergrond. Dieuwke Zwier onderzocht welke rol schoolkeuze speelt in dit segregatieproces. Zij keek naar twee aspecten: onderwijsdifferentiatie (vmbo, havo, vwo) en de rol van invloedrijke leeftijdsgenoten (peers).

De keuze voor een middelbare school is sociaal gestratificeerd: gezinnen met verschillende sociaaleconomische achtergronden maken andere keuzes wat betreft het onderwijs- en brugklasaanbod. Daarnaast is de peer context waarin schoolvoorkeuren worden gevormd van belang. Netwerken van leeftijdsgenoten kunnen de onderwijskansen voor lagere SES-leerlingen verbeteren, maar de gesegregeerde aard van die netwerken beperkt dit compenserend effect. Vandaar de noodzaak van desegregatie en integratie van scholen om gelijke onderwijskansen te bevorderen.

Bijvoorbeeld door het bevorderen van brede scholen (die meerdere onderwijssoorten aanbieden) en brede brugklassen. Die maatregelen zullen volgens Zwier segregatie mogelijk niet substantieel verminderen als ze niet ook invloed hebben op het gehele onderwijssysteem. Als gezinnen met verschillende sociaaleconomische achtergronden kunnen blijven kiezen voor verschillende schooltypes, dan is de effectiviteit van dergelijke maatregelen mogelijk beperkt. Desegregatiebeleid moet bovendien niet alleen gericht zijn op het samenbrengen van leerlingen met verschillende achtergronden, maar ook op het bevorderen van sociale menging binnen de schoolomgeving.   

Het onderzoek is digitaal beschikbaar (in het Engels, met een Nederlandse samenvatting). Er is ook een infographic gemaakt van enkele uitkomsten van het onderzoek.

https://tinyurl.com/Rhythms-of-Class is de link naar het boek van Dieuwke Zwier.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.